czwartek, 28 sierpnia 2014

Festiwal Smaku w Grucznie 23.08.2014

Festiwal Smaku w Grucznie w ciągu kilku lat zamienił się z lokalnego wydarzenia w jedną z najważniejszych imprez kulinarnych w Polsce Północnej. W świecie, zdawałoby się opanowanym przez dyktat koncernów, w świecie pozornie skazanym na unifikację gustów i smaków wielu ludzi rokrocznie pielgrzymuje, by poznać lokalne odmienności miodów, wędlin, nalewek czy powideł. Dowodzą tego goście festiwalowi, którymi są smakosze z całego kraju, pasjonaci, często restauratorzy i dziennikarze kulinarni.









W 2008 roku Festiwal Smaku został uznany przez Samorząd Województwa za “Najlepszy produkt Turystyczny Regionu”.
To jedyne tej rangi wydarzenie w Polsce rekomendowane przez Slow Food, prestiżową międzynarodową organizację zajmującą się ochroną kultury smaków. 


Impreza ta ma za zadanie prezentować kulinarne bogactwo oraz kulturę stołu, a także rękodzieło i inne formy tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów województwa kujawsko-pomorskiego, w tym Doliny Dolnej Wisły, Kociewia, Pojezierza Chełmińskiego, Krajny oraz Kujaw. Do udziału w Festiwalu są także zapraszani goście z innych regionów naszego kraju, a nawet świata. Festiwal ma charakter festynu plenerowego, w czasie którego twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby. Imprezie towarzyszy szereg występów artystycznych i koncertów, a całość sprzyja wypoczynkowi, rozrywce i promocji kultury regionu.

0 komentarze:

Prześlij komentarz